Carsten Nilsson får årets Konsthantverkspris

Igår öppnades Stockholm Craft Week och i samband med detta delades årets Konsthantverkspris ut, till ingen mindre än träbildhuggaren Carsten Nilsson. Så välförtjänt och roligt! Carsten har arbetat under lång tid och är en av våra skickligaste träbildhuggare, hans helt egna stil och utsökta hantverk förtjänar all uppmärksamhet.

Carsten har varit verksam i över 20 år och har sin verkstad i Hammenhög i Skåne. Hans egensinniga bildspråk kommer till sin rätt i de ofta förekommande spegelramarna, med koppling till traditionellt hantverk i själva objektet, men ofta med modernare motivval, exempelvis hans cirkustema. Hänvisningarna till 1700-talsbarock kommer gärna fram och jag tycker att sättet han kombinerar motivvärldar, färger och extrem detaljrikedom och handaskicklighet är magisk. Carsten är utbildad i klassiskt 1700-talsträsnideri, och även om alltså spegelramarna ligger honom varmt om hjärtat gör han också andra träsniderier på uppdrag.

Så här motiverar juryn sitt val:

”Konsthantverkspriset 2024 tilldelas en utövare som förenar just konst och hantverk på ett unikt och inspirerande sätt. Pristagarens arbete är inte bara en hyllning till traditionellt hantverk utan också en samtida tolkning av det. Juryn imponeras av hans tekniska briljans och förmåga att utifrån klassiska, komplexa tekniker forma sin egen vision. Med ett särpräglat bildspråk skapar han objekt som både bokstavligen och i bildlig bemärkelse speglar vår omvärld, vår kultur och natur.” 

Juryns motivering

Det är också roligt att färgen är så viktig för Carstens uttryck, jag intervjuade honom för ett par år sedan och då sa han två saker jag minns – att han alltid målar sina motiv, eftersom han tycker att träet i sig är lite tråkigt – hans figurer runt ramarna syns bättre och färgen blir ett sätt att väcka dem till liv, jag kan förstå hur han menar. Han berättade också att han som träbildhuggare behöver kunna arbeta med båda sina händer, och att han genom åren övat upp lika mycket skicklighet i vänster som höger hand. Jojo!

Konsthantverkspriset har delats ut av Svensk Form sedan 2016, på senare år tillsammans med Stockholms Auktionsverk. I år delas Konsthantverkspriset ut av huvudarrangörerna för Stockholm Craft Week: Konsthantverkarna, Svensk Form och Konsthantverkscentrum, vilket alltså gjorde tillfället igår.

Mottagaren av Konsthantverkspriset får 20 000 kronor samt en soloutställning på Konsthantverkarna i Stockholm. Med priset vill man lyfta och premiera ett personligt och karaktärsstarkt konstnärskap inom konsthantverksfältet, enligt prisutdelarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *