Årets sista julklappstips kommer här – jösses vilken skörd av hantverksböcker hösten har givit! Det har varit ett sant nöje att plöja böcker de senaste veckorna. Hantverksböcker är ju en rolig, egensinnig och mycket inspirerande genre, med ett antal olika kriterier som bör uppfyllas. Tydligt hantverk, dvs vad får jag lära mig?, bra bilder – både i detalj i processer men lika viktigt i helhet för att förstå och inspireras. Förstås text som håller en i handen genom svåra partier av görande, och gärna en del om materialet och verktygen som behövs. Och att jag lär mig något om hantverket förstås.
Men, ett av de allra viktigaste kriterierna för mig är att jag kan försvinna in hantverket. Att bokens innehåll tar med mig och ger mig den där svindlande känslan av att allt är möjligt. Med känslan av ”men tänk om jag skulle kunna göra det här?! Hur coolt?!”
I boken Pappersblommor, av Sofia Vusir Jansson får verkligen hantverket blomma (hehe) och boken igenom tas det på allvar. Allt som har med tillverkningen av pappersblommor att göra, men också dess tradition, vad det innebär att lära sig ett hantverk samt vad det innebär att vara kreativ. Det är en svåremotståndlig mix, speciellt om man som jag är svag för pappersblommor sedan tidigare. Sofia Vusir Jansson är konstnär, formgivare och författare, hon har genom åren skapat tusentals pappersblommor och bemästrar verkligen hantverket på ett skickligt och fantasifullt sätt. Här berättar hon hur.
När jag gifte mig 2007 hade jag en krona av pappersblommor på huvudet, som jag lärde mig av en vän att göra själv ur den här boken som var aktuell då >> . Jag minns fortfarande känslan av kronan, av materialet, och hur vackert det var. Jag har varit förtjust i teknikerna och materialet sedan dess. Förgängligt men ändå levande och beständigt, spännande, skirt, mäktigt, enkelt och tillgängligt.
Traditionen kring pappersblommorna är gammal och universell, och det är något som Sofia Vusir Jansson berättar bara någon sida in den den här läsvärda boken. Så lättläst, så viktig, så bra! De första delarna slukade jag rakt av, här är det så mycket som handlar om allt som den kreativa processen ju är full av – oavsett vilket material eller teknik det handlar om behövs det fundamentala i att hänge sig som en viktig faktor. Att ge sig i kast med, att ta in, att öva och att låta händerna följa samma teknik eller moment gång på gång är en avgörande metod för lärandet. Samt att våga lita på arbetsgången. Dessutom skriver Sofia så riktigt om synen på den kreativa processen, och det är viktigt att lyfta då vi ibland har orealistiska förväntningar på vad hantverk, pyssel och kreativt skapande är:
”För att lyckas med ett hantverk krävs respekt och förståelse för kunskapen och färdigheterna som är kopplade till det. Det handlar om att förstå materialets egenskaper, dess begränsningar och potential. Men också att se till helheten för att öva upp sitt sinne för estetik och form.”
Hon skriver också om vikten av att ha respekt för hantverket, och att det handlar om att våga tro på sina egna händer och hjärnan; ” att använda råd och tips för att stärka ditt självföretroende samt väcka och behålla lusten att fortsätta”. Mycket sant och intressant.
Men jag fastnar kanske lite i teoridelen…Pappersblommor innehåller förutom denna magiska inledning kapitel som introducerar hantverket, som handlar om verktyg, material och tekniker förstås också detaljerade beskrivningar på hur du skapar dina egna blommor. Det är ambitiöst och generöst i en fin och engagerande blandning. Blommorna i sig är också så rasande vackra att inspireras av. Det är en sann fröjd att följa med, smittas av hennes djupa kunskap och lockas av alla nyväckta tankar som kommer av en fördjupning av papperskvaliteter, färgsättningar och metoder för att skapa verklighetstrogna blommor.
Boken kom ut tidigare i höst (ges ut på Natur och Kultur) och är en riktig pangjulklapp till alla som vill utforska sitt eget görande och sin nyfikenhet kring detta spännande material. De avslutande personliga efterordet är ett starkt vittnesmål om vilken roll görandet kan spela på individnivå, men är samtidigt en påminnelse om hur händernas arbete kan hjälpa vid livets olika skeden, att låta händerna gå är ett sätt att vara och bli – frisk till exempel. Hantverksboksgenren är synnerligen generös i att dela med sig av kunnande, materialkännedom, fantasi och inspiration, men här finns också plats för en hantverkets bredare roll, att hjälpa oss att må bra. Det här är en sån extra allt bok i den generösa genren.