Lynn Stenvall får Kaleidos stipendium 2025

Alltså, kolla in detta – så galet spännande och bra?! Från Kaleido konsthantverk i Uppsala meddelar man att textilkonstnären Lynn Stenvall är Kaleidos stipendiat 2025, bland annat på grund av dessa fantastiska rörkonstruktioner, kallade Connecting systems, där ”spänningen mellan det handvävda och det fabriksproducerade framhäver hantverket och materialen. Hennes rör leder våra tankar och associationer vidarei helt nya riktningar”, skriver man bland annat i motiveringen.

Kaleidos stipendiat Lynn Stenvall. ”Connecting systems”. 245 x 265 x 50 cm, rörens diameter ca 5-10 cm. Stål, gummi, plast, papper. Rundvävning, ikatfärgning och direkt färgning. (Foto: Kjell B Persson)

Vi är vana att se rör i solida material som PVC och metall, men här består de till synes rostiga och plastiga rören i själva verket av känsligt utförd väv. Lynn Stenvalls rör börjar och slutar dessutom i tomma intet, och är inte i traditionell mening funktionella. Föremål som ofta ses som fula och som ett nödvändigt ont blir tack vare det oväntade valet av material och tekniker samt genom handens arbete någonting oerhört intressant och vackert.

Ur Kaleidos motivering

Lynn Stenvalls använder vävteknikerna rundvävning, flätning och ikatfärgning, men blandar i papper, stål, gummi och plast i vävarna. Själv menar konstnären att rörstystemen kan vara en metafor för hur vi alla är sammankopplade, utsatta och sköra om systemen inte fungerar. Lynn Stenvall tog sin masterexamen på Konstfack tidigare i år.

”Connecting systems”. Detalj. Stål, gummi, plast, papper. Rundvävning, ikatfärgning och direkt färgning. (Foto: Kjell B Persson)

Detta är det 24:e året (!) som delar Kaleido ut sitt stipendium, med syfte att ge nya konsthantverkare en scen att visa sitt arbete på. (Här är några av stipendiaterna jag skrivit om genom åren >>) I stipendiet ingår en utställningsperiod och 8-29 mars 2025 finns möjlighet att se Lynn Stenvalls arbeten i Kaleidos utställningsrum.

”Connecting systems” av Lynn Stenvall, som ställer ut på Kaleido i mars 2025. (Foto: Kjell B Persson)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *