I slutet av förra året fick jag ett spännande och intressant uppdrag från hemslöjdskonsulenthåll, där konsulenterna i Norrbotten och i Värmland nu arbetar med Koncept Slöjd Håller, (Numera Hemslöjdsguiden) där sajten ska få ett större fokus på slöjd och hållbarhetsfrågor. På vilket sätt kan det handgjorda vara relevant för en omställning till en hållbarare livsstil och hur mycket kan du och jag göra?
Jag fick intervjua fyra briljanta yrkesverksamma personer som alla har olika ingångar i detta;
Gunnar Almevik som är bebyggelseantikvarie och forskare inom hantverkskunskap vid Göteborgs universitet, Ingeborg Skaar som är textilkonservator och ger nytt liv till textilier, Takao Momiyama som är sashikokonstnär med lagandet som konstform samt Andreas Nobel som är möbelformgivare och inredningsarkitekt med en förkärlek för det trasiga.
De samtal jag hade kom att röra mycket av det som jag själv tycker är slöjdens innersta kärna, det som gör den så relevant. Andreas Nobel uttryckte det så här:
Saker kan till och med bli bättre av att bli lagade. Det handlar inte bara om ekonomi eller ekologi, utan också om estetik. Att producera saker innebär att vara människa.
Och Ingeborg Skaar som så klokt konstaterar att vi behöver mer kunskap om hur textila material fungerar idag, ju mer kunskap desto friare är vi att experimentera och få dem att hålla längre menar hon.
Lär känna dina plagg, det gör inte bara att din garderob håller längre, det ger också en hållbarare livsstil!
Läs mer om vad dessa fyra kloka personer har att berätta om sätt att bevara, förändra, se över och prioritera kring material och tekniker.
EDIT: Projektet fanns tidigare under flaggen Slöjd Håller, men nu har artiklarna flyttat över till Hemslöjdsguiden, kolla in sajten för mer slöjdrelaterat innehåll. >> Artiklarna finns om man söker på de fyra namnen ovan på Hemslöjdsguiden, trevlig läsning!