Om någon vecka delas Publishingpriset ut, en jurybedömd tävling för filmer, webbplatser, tidningar, tidskrifter och böcker, det är ett fristående pris som belönar god kommunikation producerad i Sverige, det har delats ut sedan i början av 90-talet. Eftersom jag arbetar mycket med kommunikation och journalistik är jag lite nördigt intresserad av området. Och det är därför extra roligt när mina specialintressen också kan förenas. Som i Cilla Ramneks bok Verkstäder, utgiven i våras av Natur&Kultur. Cillas bok är nominerad i kategorin Reportage/berättelser i bokform, och det är exakt vad boken Verkstäder innehåller.
Cilla Ramnek har på sitt mycket finurliga sätt porträtterat elva verkstäder, där det görs saker för hand, manuellt, i liten skala och alltid mycket hantverksmannamässigt. Det är roligt att följa med henne till dessa ställen som på samma gång rymmer en massa historia och har samtida relevans i den verksamhet som ju alla har. Det är många generationers hantverkare med mycket kunskap som gått i arv på dessa stockholmsadresser.
Tryckeri, konstsmide, tapetserarare, skomakeri, möbelkonservator, korgmakare och blyfönsterspecialist är bara några av de expertområden och hantverk som finns representerade i boken, alla elva verkstäder är fint fångade i text av Cilla Ramnek och i bild av fotograf Patric Johansson. Boken bjuder på en rad fina möten och historia om inte bara produkterna som tillverkas, utan förstås också om människorna kring hantverket. Korgmakeriet exempelvis – i boken porträtteras korgmakare Erica Larsson, som för mig blev aktuell bara förra veckan när Nationalmuseum öppnade.
Larsson korgmakeri med Erica Larsson som fjärde generationens korgmakare har gjort rottingmöblerna i museets nya restaurang. I boken Verkstäder får jag veta mer om detta spännande familjeföretag och att Ericas farfar samarbetade med Josef Frank och att det också än idag är de som tillverkar Svenskt Tenns rottingmöbler.
Här finns en rad guldkorn och betraktelser, kunskap om verkstäderna i stort men också tankar som väcks om hantverkets betydelse. Vad händer med Brunells Konstsmide när Lars Brunell, som arbetat med detta i 40 år, går i pension? Tonen i boken hamnar dock knappast i skrämsel eller förfasan kring tappad hantverkskunskap, som lätt händer när en pratar om småskaliga hantverk och expertis kring smala yrken. Det är istället en öppen reflektion som finns som en sammanhållen tanke.
Boken Verkstäder andas istället nyfikenhet och passion för det som händerna åstadkommer, fascination för hur händerna ordnar för sig, maskiner som funnits i generationer, verktyg och arbetsrutiner som är välbeprövade och inoljade på allra bästa sätt.
Det är en fin läsning och ett ömsint dokument över några yrkeslivsöden och även kunskapsöverföring i så mening att vi alla genom boken nu kan ha större förståelse för vad som finns i källarvåningar, garagen, i gränder och på udda adresser runt om i Stockholm. Där det finns magiska skyltar som säger något om fiskbetestillverkning, konstgjutereri, blyfönsterspecialistkunskap, möbelkonservatorskunnande eller vad som finns i en dekorateljé, allt stilfullt och nyfiket fångat av Cilla Ramnek.
Så – allt detta blev återigen aktuellt på grund av Publishingpriset som jag alltså började inlägget med. Jag håller tummarna för den här boken, som alltså är utgiven av Natur och Kultur och den finns bland annat här.
Cilla Ramnek skrev tidigare den här fantastiska boken, och kanske är du mer nyfiken på Cilla? Lyssna på mitt och Erikas samtal med henne i Görbart, en podd om handgjort skapande – ett fantastiskt möte med en lika skarp som inspirerande görarhjärna!
***
I det här inlägget finns det en länk till Bokus som rekommenderat inköpsställe av boken. Detta ingår i ett samarbete med Kurbits och det möjliggör att jag kan skriva fördjupade texter om nyutgivna böcker inom slöjd- och hantverksområdet. Innehållet är inte på något vis styrt av annat än mina tankar och åsikter om böckerna.