I dagarna är det fullt av husmorsgraffiti i Norrköping, det är kvinnonätverket Hemma med initiativtagaren och konstnären Anneli Lindberg som arrangör tillsammans med galleristen Sahar Burhan bjuder på tre dagars workshops med målet att samlas, arbeta ihop och visa upp kraften i garnet i det offentliga rummet. Arbetet utförs på galleri Kameleont i Norrköping.
Husmorsgraffitin samlar dukar, nya och gamla spetsar, band och all sorts textil som tidigare generationer kvinnor tillverkat – ni vet, de där högarna som ligger på loppisar och kostar snudd på ingenting. Genom tilltag som dessa synliggörs de och tas om hand. Vårdas och tas tillvara. Anneli Lindberg är mitt uppe i pågående program när hon ändå hinner berätta för mig;
-Vi är kvinnor från olika håll, nyanlända, bofasta här sedan länge, med andra modersmål och med svenska. Textilen är vårt gemensamma språk och vi utgår från det redan gjorda, av våra förmödrar. Många kvinnors samarbete blir det!
Idag är sista workshopdagen och imorgon lördag är det vernissage – redan nu finns en hel del uppsatt i stadsrummet, men nätverket håller också till på Galleri Kameleont där öppningen sker imorgon. Imorgon presenteras kvinnonätverket Hemma av Sahar Burhan, Anneli Lindberg och även under kommande vecka finns möjlighet att bidra, material finns på plats.
Husmorsgraffti, är som en del av gerillaslöjdsrörelsen tillåtande, icke-förstörande och lustfylld. Anneli Lindberg:
– Ingen ska behöva kunna virka eller sticka för att delta. Vi lär av varandra och tar tillvara. Vi möts över språkgränserna, det är häftigt. Att sitta och försöka lära ut luftmaskor bredvid en kvinna som inte delar samma språk är fint. Vi tar plats tillsammans och visar att vi vågar visa upp och ”busa” lite. För de vi gör är ju inte riktigt riktigt lagligt. Men vi törs och vi förstör ju inget. Dessutom har vi som regel att titta till de vi satt ut, och lappa, laga och även har det hänt att vi tar ner och tvättar!
Följ projektet på facebook ni som inte är i krokarna. Och ni som är i Norrköping med omnejd i helgen, spana in de färgstarka dukar och textilier som påminner om tidigare generationers kvinnokraft och som förstås manifesterar samtidens starka kvinnor. Som Anneli Lindberg säger: Vi jobbar inte med förspilld kvinnokraft utan vi använder oss av förmödrarnas urkraft. Härligt! Och följ projektet via facebook. Anneli Lindberg avslutar:
-Mitt mål med detta är att få nya vänner! Att använda mitt konstnärskap på ett sätt som just nu känns mest meningsfullt. Att försöka sprida lite mera förståelse och lära känna nya människor. Dessutom är jag stolt över min stad och vill dela med mej av den.