Här är ett supertips till alla som befinner sig i Stockholm och på Konstfack på imorgon onsdag – ta chansen att lyssna på Britta Marakatt-Labba! En av våra stora samtida konstnärer med både textil och broderi som uttryck och tekniker. Britta Marakatt-Labba är professor i konsthantverk på Kautokeino högskola i Nordnorge, doktor vid humanistiska fakulteten vid Umeå Universitet och – det är tycker jag är så oerhört spännande! – i år även Sápmis och Sveriges representant på konstbiennalen Documenta 2017.
Hon ställer ut både i Kassel och Aten under de hundra dagarna som den internationella konsthändelsen äger rum.
Onsdag 22 mars finns hon på Konstfack, så här skriver man från skolans håll om föreläsningen – och här finns mer information.
Trådarna som flätas samman i Britta Marakatt-Labbas konst är många – samisk kosmologi, skapelseberättelser och religionshistoria; myter, sägner och föreställningar ur samisk kultur; politiska samtidsallegorier; ekologi, miljö, klimatfrågan och konflikter mellan natur och kultur; scener ur samisk och nordkalottsk vardag där rendrift och årstidernas rytmer är självklara grundackord; självbiografiska och personliga händelser och hågkomster; reflektioner kring skandinavisk kolonialism och urfolks öden och identiteter; basala mänskliga relationer; glimrande betraktelser över livets förgänglighet och en storartad självlysande förundran inför tillvaron och människans plats i universum, och, inte minst, naturen, storslagen, gränslös, överväldigande; fjällvidderna, skogarna, tundran, den väldiga gnistrande stjärnklara intensiva arktiska vinternatthimlen.” (Ur Jan-Erik Lundströms bok Broderade Berättelser om Britta Marakatt-Labbas konst.
Bilden i inläggets topp är hämtad härifrån>>