En massa gott och fint kan man göra med cykelslang, det vet designer Pernilla Persson och Jenny Fingal som ligger bakom det nystartade företaget Taste for Waste. Tillsammans har de gjort produkter av återvunnet material och dessutom skapat arbetstillfällen i Kismu, Kenya. Kollektionen består av inredningsprodukter och accessoarer och allt är gjort på plats i Kenya, tack vare Taste for Wastes samarbete med hantverkare från organisationen Zingira i Kisumu.
Halsbandet (ovan) stickas ihop, det görs av en grupp kvinnor i byn Kadete utanför Kisumu får jag berättat för mig, och vidare: till detta projekt har Taste for Waste introducerat stickningen som teknik för att den är mer tidseffektiv än den virkning kvinnorna i gruppen behärskar, och därmed kan bidra till större inkomst.
Taste for Wastes första kollektion består av ett halsband, flugor, grytundelägg och fodral till läsplattor – allt i cykelslang, då kravet för företaget är att alla produkter skapas i återvunnet material. I Kenya har man problem med att cykelslangar slängs, samt att om de förbränns så släpper de ut gifter. Projektet har dessutom ett krav att produkterna ska kunna gå att tillverka med enkla verktyg som saxar och stickor. Fodralen vävs med hjälp av en kartongbit till exempel.
Produkterna säljs via svenska återförsäljare och via webb och tanken är att överskottet går till fortsatt samarbete med organisationen Zingira, för att förstärka de lokala hantverkarnas situation, samt att skapa fler hållbara jobb på plats.
Taste for Waste har stöd från Mistra Urban Futures som arbetar med hållbar stadsutveckling i världen, som i sin tur stöds av Sida, Chalmers och Västra Götalandsregionen. Pernilla Persson och Jenny Fingal är verksamma i Göteborg, med tidigare utbildning från HDK och Danmarks designskola. För mer information om Taste for Waste, se här.
Och produkterna i webbshopen finns här.