Går du i sommarinspirationstankar och vill lära dig bemästra lite nya papperstekniker? Då är det här en mycket bra start på semestern vill jag lova. Boken Papper och stygn, av Monica Langwe släpptes tidigare under våren och den har blivit en stor snackis i slöjd- och hantverksvärlden mycket eftersom den kombinerar inte bara två hantverkstekniker och två material – broderiet och papperet utan också är så handfast i både utförande och beskrivningar.
Hemslöjdens förlag som ger ut den specialiserar ju sig gärna på just gör det själv-böcker inom sin speciella hantverksnisch, men den här skar lite på tvären i både utgivning och område tycker jag, vilket är spännande.
Monica Langwe är en av Sveriges främsta kreatörer i arbete med papper och bokbinderi. Hon är verksam i Mora och har en rad uppmärksammade uppdrag bakom sig. I Papper och stygn delar hon med sig av tjugotalet projekt som alla använder papper i olika tekniker och olika användningsområden, böcker med enarks- och tvåarkshäftningar, orientalisk häftning. Här finns också beskrivningar på hur du gör böcker med skinnband, kassetter, dragspelsalbum och askar.
Det är en prova-på-bok i en rad olika bemärkelser, här finns snabba beskrivningar och fördjupande förklaringar beroende på hur tålmodig du är på att läsa på. Det går också bra att bläddra i boken och använda den som snabb referenskarta för kunskap om pappersprover, olika vikningar och inte minst vilka verktyg du kan behöva. Finurligt och roligt viker du upp, bläddrar runt, tar in och tar med dig ut.
Från förlagets sida marknadsför man boken som den som tar papperspyssel och scrapbooking till en helt ny nivå och det ligger nog något i det. Ta dig an Papper och stygn och se själv vad du kan få för inspiration och kunskap av den. Mer information finns här. Och här kan du provläsa lite. Boken har också varit föremål för en rad utställningar under våren, just nu finns verk ur boken utställda på Slöjdgalleriet i Linköping, se mer här.