Brodösen Marie Brian säljer via sin egen sajt Cotton Floozy och via Etsy sina broderier, hon är smart, slagkraftig och utåtriktad i sina broderade budskap, ofta med ämnen som feminism, mänskliga rättigheter och politik. För detta får hon ta emot en hel del kommentarer, som över tid förvandlats till näthat. För att orka fortsätta och för att kunna hitta ett förhållningssätt till de anonyma, ofta mycket grova, kommentarerna har hon startat kampanjen #adorablehate.
I hashtaggen postar hon broderier på instagram, fint genomförda, ofta dekorerade och med en hel del arbete nedlagt – på de anonyma kommentarerna. Genom att brodera de kommentarer hon får anonymt kanaliserar hon ondskan på ett konstruktivt vis: ”det är ett kreativt sätt att möta det anonyma. Broderiet som uttryckssätt, något som oftabetraktas som kvinnligt och därför ineffektivt, och göra det till starkt, direkt i en kvinnlig anda, förändrar maktbalansen”, säger hon om sitt projekt.
Adorable Hate har pågått ett par månader och har fått uppmärksamhet för hur broderiet fungerar som spegel och sätt att bolla tillbaka de ibland riktigt vansinniga och upprörande kommentarerna. Genom att göra dem extra fina, gulliga, med dekorativa detaljer blir de ibland nästan löjeväckande i all sin elakhet eller frustration. Marie Brian sammanfattar projektet galant tycker jag; ”haters gonna hate, stitchers gonna stitch”. Så sant så sant.
Och oj vad jag stödjer detta projekt. Näthat i alla sina former är ett fruktansvärt, förnedrande, ovärdigt, småsint och fegt brott. Olagligt och ändå så vanligt.
Oj vad bra och vad starkt! Och så underbart rätt sätt att hantera näthatet!
Jaa, eller hur!