I måndags gick Hemslöjdens evenemang Handmade Issues av stapeln, en dag där man samlat en rad ämnen, diskussioner och programpunkter i det handgjordas tecken. Stipendieutdelning (Hemslöjden förvaltar en rad fonder och delar ut en ganska stor pott pengar till olika slöjdändamål, i och med detta evenemang delades för första gången pengarna ut inför offentlig publik) för att uppmärksamma kreatörerna men också själva möjligheten att söka, föreläsningar och paneldiskussion stod på agendan. Liksom själva görandet.
Jag fick vara med i dagens mest kreativa projekt, i alla fall det som skedde mest live; Hemslöjdens Do-shop. I samarbete med Designtorget ville man se om det gick att slöjda till massproducerade föremål för att på så vis kunna få till mer handgjorda produkter. Designtorgets förvisso handgjorda, men ändå mångreproducerade vaser fick sig en omgörning av fyra utvalda slöjdare som bjudits in att slöjda live.
Fyra slöjdare, fyra material: Anna Wengdin som är en skicklig yllebrodös med textil och broderiet som uttrycksmedel, Gunnel Eriksson som är en av våra få rotslöjdare i Sverige, med sitt utsökta material björkroten. Anette Nilsson arbetar kreativt med trådslöjd och Simon Svennberg med spännande uttryck i trä. Alla fyra hade innan fått mått på de tre standardvaserna skickade, de hade fått bilder och en uppmaning att utifrån sina olika uttryck och material förvandla, omvandla, ge ny funktion eller utsmyckning.
Dagen började hos Designtorget, där företagets creative director Amanda Hasselström förklarade Designtorgets önskan med Do-shopen:
”Om ni omfamnar det massproducerade objektet med handen, var hamnar vi då? Hur möts materialen? Skapa er egen värld, gå hur långt ni vill, ge föremålet ett annat användningsområde, eller inget användningsområde alls.”
Hemslöjdens Anna Åhlin Häggström, som stod för idén med Do-shopen och urvalet av slöjdare i samråd med Designtorget såg samarbetet som ett första kreativt möte, där diskssionerna kring det hangdjorda får en möjlighet att tas vidare. Samarbetet innebär nu en utvärdering och en fortsättning med mål att skapa nya produkter – hybrider mellan massproduktion och slöjd som det sades under dagen.
De mest påpassade och uttittade under dagen var förstås slöjdarna själva. Trots mycket publik, många frågor och diskussioner lyckades de fyra lösa problem på plats, fatta beslut och driva slöjdandet framåt. Mått och material var som sagt givna innan, Simon Svennberg hade frågat om möjligheten att ta med sig sin svarv till Bonnier Konsthall där dagen ägde rum, något som (tyvärr!) inte var möjligt. Han kom därför med tre färdigsvarvade lock till vaserna, vilka under dagen fick täljda knoppar och färg.
Anna Wengdin hade broderat en gördel till sin smyckeburk, men det visade sig att det testexemplar hon hade köpt i butik diffade rejält med det exemplar som Designtorget försåg henne med. En intressant diskussion kring själva tillverkningen av vaserna uppstod, maskiner och människor kring tillverkningen i Portugal gör alltså lite olika. En form som alltså varierar sig med flera centimeter, är det massproducerat?
Utmaningen i dagen var förstås tiden. Dessa i sina material mycket skickliga slöjdare vet och behärskar sina tekniker, men är alla väl medvetna om att handgjort tar tid. Anette Nilssons envetna böjande av metalltråden började från grunden, likaså Gunnel Erikssons rotbindning. Anna Wengdins centimeterdiff gjorde att också hon fick börja om.
Och så är det ju med det handgjorda. Det är ju också en kraft och tillgång. Att kittla och utmana det produktionssättet är nyttigt och roligt, samtidigt som det förstås kräver en snabb hand och ett vasst huvud.
Fler slöjdare behöver nå ut till större kundkretsar och världen behöver som alltid kvalitet och handgjorda objekt. Att de tar lite längre tid och kostar lite mer är något som vi i all högre utsträckning börjar vänja oss vid. Att se Designtorget i samarbete med Hemslöjden är en vettig, intressant och modig inriktning.
Designtorget går i och med detta också tillbaka till sina rötter i hög utsträckning, att hjälpa formgivare att nå ut till större marknader och att lyfta in småskaliga formgivare i nya sammanhang.
Dagens Do-shop hade som syfte att påbörja detta möte eller kreativa samtal mellan handaskicklighet och formgivna producerade föremål. Jag ser fram emot en utveckling av detta och hoppas att samtalet mellan Designtorget och slöjdarna får fortsätta och förhoppningsvis resultera i unika slöjdifierade hybridformer framöver.