Jo visst kan man väl kalla det så. House of Ryms historia började med två separata mejl. Från Tunisien, till Göteborg.Till två av våra intressantaste mönsterformgivare. Ett till Anna Backlund, ett till Elisabeth Dunker. Vad Rym Tounsi, som skickade mejlen, inte visste var att Anna och Elisabeth precis börjat dela studio, och att de precis börjat lära känna varandra.
Rym däremot, hade varit i Paris tillsammans med sin man och affärspartner Zied Youssef på inredningsmässa, där de sett svenska Mairos nya kollektion. Där två separata formgivare fångade deras uppmärksamhet extra mycket. ”Hello dear lady I like your design” löd deras första kontakt till svenskorna per mejl. Det här var ungefär ett år sedan.
Allt det här berättar Anna Backlund för mig i veckan i telefon från just Göteborg. Jag har kontaktat henne eftersom jag blev så förtjust i och intresserad av det nya företaget House of Ryms produkter under Formexmässan. Men jag förstod inte riktigt hur det hela hängde ihop.
Och så visar det sig att det en ungefär lika rolig historia som själva tillkomsten av produkterna. Anna och Elisabeth flög efter ett par veckor ner till Tunisien, ursprungligen var frågan om de kunde formge traditionella tunisiska handdukar (foutas). Rym och Zied ville förena tunisiskt hantverk i dessa handdukar, med skandinavisk form.
-Men det var så oerhört inspirerande att vara på plats och se alla möjligheter till samarbete, så plötsligt satt vi där och diskuterade fram en hel kollektion. Det var en fantastisk början på ett äventyr, säger Anna.
Den kollektion som Anna och Elisabeth nu tagit fram består av porslin, föremål i olivträ, mattor och handdukar. Jag frågar henne om stilen som de givit House of Rym:
-Det blev ett möte mellan det vi hade med oss själva, vår egen erfarenhet och våra rötter, med den inspiration vi fick där. Det känns just som ett möte som fått ett konkret resultat, säger hon och exemplifierar:
– Vår kelimmattas trekanter och bårdformer är något vi såg mycket på husen i Tunisien. Enkla återkommande mönster. Och de påminner också en hel del om våra traditionella röllakansmattor och deras mönster här hemma. Vårt porslin bär på både arv från traditionellt tunisiskt porslin med en gnutta Rörstrand. Det mesta tror jag går att spåra så.
Anna berättar att det också var så de ville ha det. De har hittat en gemensam stil som blivit House of Ryms egen. De två är huvudformgivare för House of Rym, de har också givit företaget dess namn – som en hyllning till just Rym- och deras grafiska profil. Allt från prislappar till katalogtexter och produktkartoner ligger de bakom.
-Jo, det har varit en hel del jobb, konstaterar Anna. Men också, tänk vilket äventyr! Både för oss två, vi har lärt känna varandra under resans gång. Och för oss som yrkespersoner. Att få skapa ett varumärke från grunden är såklart en fantastisk erfarenhet.
House of Rym har ett antal återförsäljare i Sverige, och formgivarduon planerar så smått för nästa kollektion. Också framöver kommer formgivningen att ske i Sverige, och all tillverkning i Tunisien. Med betoning på traditionellt hantverkskunnande i produktionen.
Tack Frida, mycket hedrande att se oss här 🙂